Klinisk retningslinje for anvendelse af sukkervand og modermælk som smerteprofylakse ved stikprocedurer hos nyfødte børn

Fokuserede spørgsmål

  • Er der evidens for, at sukkervand eller modermælk sammenlignet med ingen smertelindrende interventioner, reducerer smerteintensiteten hos nyfødte børn ved smertegivende stikprocedurer?
  • Er der evidens for på hvilket tidspunkt og i hvilken dosis og styrke sukkervand og modermælk bør tilbydes som smertelindrende intervention til børn i forbindelse med stikprocedurer?

Resume anbefalinger

Modermælk eller sukkervand bør gives før hver stikprocedure.

Modermælk i form af amning er det naturlige førstevalg, men situationen omkring barnet afgør, hvilken metode af følgende der anvendes.

Amning som smerteprofylakse kan dog kun anbefales til nyfødte med en gestationsalder på mere end 32-34 gestationsuger og hvis barnet er villigt til at sutte koncentreret(24)(D)(IV).

  • Barnet bør lægges til mors bryst før stikprocedure og ammes under hele proceduren (21)(A)(1a).
Eller
  • Sukkervand bør dryppes på tungespidsen over 30-60 sec. 2 min. før procedure, hvor barnet sutter SV i sig ved hjælp af narresut (11)(A)(1a).


Dosis: Præmature: 0,05 - 0,25 ml sukkervand 25 % + narresut (afhængig af alder, vægt og modenhed) (11)(A)(1a). Mature: 2 ml sukkervand 25 % + narresut (11) (A)(1a).